Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egri Gajdos népzenekar

2008.10.18

A zenekar

http://www.gajdoszenekar.hu

z05 z06 z09

A Gajdos Népzenei Együttes 1986-ban alakult Egerben. Mára az ország legjobban működő zenekarai közé tartozik. Tagjai a zeneiskolai és fõiskolai tanulmányok befejezése után, autodidakta módon sajátították el a népi hangszereken való archaikus játékmódot, a magyar zenei anyanyelvet. Bartók Béla, Kodály Zoltán és tudós utódjaik régi felvételeinek tanulmányozása után, saját gyűjtőutakon mélyítették el tudásukat, közvetlenül az idős falusi muzsikusoktól tanulva.

z03_120 z11_120 z04_120 z08_120
Polgár Lilla
ének
Szabó Adrien
hegedű, tekerő

Buborék István
hegedű
Horváth Attila
bőgő, koboz
 z02_120  z07_120  z_10_120  
Okos Tibor
brácsa, duda, furulya
Okos Gergely
ütősök
Andrássy Ferenc
cimbalom, tekerő

 

A zenekar tagjai több hangszeren is játszanak, ennek köszönhető, hogy a magyar nyelvterület változatos hangzásvilágának mindegyikét meg tudja szólaltatni az együttes.

Munkájuk szakmai körökben is elismerést nyert, amikor 1993-ban megkapták a Népművészet Ifjú Mestere címet. Szűkebb hazájuk, Eger városa is megbecsüli a Gajdos együttes munkáját, ennek kifejezéseként 1994-ben a Pro Agria emlékplakettet adományozták a zenekarnak.

Sokoldalú képzésüknek és zenei nyitottságuknak köszönhetően a világzene határát súroló népzenei feldolgozásokra is vállalkoznak, melyek méltán népszerűek a közönség körében. A színházak világában is otthonosan mozognak az együttes tagjai, számos színdarabban vettek részt közreműködőként, és alkotóként.

Változatos koncertjeik mellett, jó hangulatú táncházaikba is szeretettel várják a hagyományos zenei hangzás kedvelői.

z01 z10  

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.