Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagyományos hajdúsági ételek

2019.01.26

Képtalálat a következőre: „falvédő annó konyha”

A tiszántúli ember elsősorban levesevő. Úgy tartja a néphagyomány, hogy nem is ebéd az ebéd, ha nincs leves. A hajdúsági előételek között találhatunk pergelt leveseket (tiszta levesek), húsleveseket, gyümölcs, valamint tejleveseket. Levesbetétként gyakran használtak csigatésztát, melynek elkészítéséhez csigacsinálót használtak, ilyenekből szép gyűjtemény található a Déri Múzeumban.

A húsételekből csak a gazdagabbak asztalára jutott minden nap, de az ilyen ételeket a szegények is élvezhették egy-egy ünnep alkalmával. A legszegényebb emberek hétköznapi tápláléka a kása volt, mely leggyakrabban kölesből főtt. Ilyen a tejjel ízesített karimás kása vagy az öregen főzött hajdúkása, a hússal készített juhhúsos kása.

Külön említést érdemel a debreceni kenyér és a debreceni perec, amely a vásárok keresett terméke volt. A vásárokról hozott száraz perecet tejjel megöntötték, ízesítéséhez tejfölt, túrót és szalonnatepertőt használtak.

Nagy kedvencek közé tartozott a tészta is, melyet többféleképpen készítettek a ház asszonyai. Ilyen volt például a galuska, a csusza, a nyújtott derelye, a mákos bobájka (babájka vagy guba) és az öntött perec. A zsírban sült tészták inkább az ünnepek kísérői voltak. A kürtöskalács itteni elnevezése a fán sült kalács. A fánkhoz hasonló tésztából két szál összefonásával készült a fonatos, más néven karingó.

Nézzük tehát néhány konkrét, hagyományos hajdúsági ételt!

1. Orjaleves

Hozzávalók: 200g dkg 8 tojásos – csigatészta vagy cérnametélt, 60 dkg csontos karaj, 50 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 20 dkg karalábé, 10 dkg kelkáposzta, 1 kg sertéscsont, 5 dkg vöröshagyma, pár szem egész bors, só, tálaláshoz: zöldpaprika.

Elkészítés: A sertéscsontból a felszeletelt zöldségek felével csontalaplét készítünk, amit 3 órán keresztül lassú tűzön főzünk. Ha elkészült, leszűrjük és ráöntjük a szeletekre vágott csontos karajra, illetve a megmaradt zöldségre. Sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön egy órán át főzzük. Sós vízben kifőzött csigatésztával és karikákra szeletelt zöldpaprikával tálaljuk.

2. Kukóleves

Hozzávalók: 2 kukó (kifújt tojáshéj) személyenként, 15 dkg köles, 20 dkg sertéstüdő (vagy főtt sertéshús), 5 dkg füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 2 tojássárgája, őrölt gyömbér ízlés szerint, 1 ek. zsír, 2 ek. liszt, 2 dl tej, ecet ízlés szerint.

Elkészítés: A tojások két végét kilyukasztjuk, tartalmát kifújjuk, majd a tojáshéjakat forró vízben kifőzzük. A kölest bő vízben puhára pároljuk, a tüdőt ledaráljuk, a szalonnát apró kockára vágjuk. A petrezselyemzöldet és a vöröshagymát is kicsi darabokra vágjuk. A köleskását, a tüdőt, a szalonnát, a tojássárgáját, a petrezselyemzölddel, sóval, borssal és az őrölt gyömbérrel összekeverjük. Ezt a tölteléket óvatosan a tojásokba töltjük, és 7-8 dl vízben megfőzzük. A zsíron a lisztből, hagymából rántást készítünk, melyet tejjel felengedünk. Ezzel sűrítjük be a levest, ecettel ízesítjük, jól kiforraljuk.

Kép: blog.xfree.hu

Tísztagombóta

Elkészítés: A reszelt tésztát sós vízben öregre főzzük, sóval, borssal ízesítjük, majd a tetejére apró kockára vágott szalonnatepertőt és forró zsírt teszünk. (A fövő vízbe tehetünk néhány szem krumplit is.)

Karimáskása (hajdúkása)

Hozzávalók: 20 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kk. fűszerpaprika, 40 dkg köleskása, 1/2 liter tej

Elkészítés: Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, elkeverjük fűszerpaprikával. Rátesszük a köleskását, és vízzel felöntve puhára főzzük. Találás előtt hideg tejjel leöntjük. (Innen kapta nevét is: a tej a tál karimájáig ért.)Kép: gasztroutazasok.blogrepublik.eu

Töltött marhahús

Elkészítés: Kb. 75 dkg sovány marhahúst vékony szeletekre vágunk, s jól kiverjük. Teszünk rá egy szelet savanyú uborkát, egy szelet főtt tojást, szalonnacsíkot. Ezután összesodorjuk és cérnával átkötjük. Hagymás zsírt pirítunk, ezt egy csésze vízzel felengedjük, sózzuk, borsozzuk és belerakjuk a göngyölt marhahúst. Fedő alatt puhára pároljuk, majd tejföllel leöntjük.

Kép: pinterest.com

Bika (Biblia, Dübbencs)

Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 dkg élesztő, bőven olvasztott zsír

Elkészítés: 10 dkg élesztőt pici cukorral langyos tejben megkelesztünk. Hozzákeverünk l kg lisztet, szükség szerint tejjel megdagasztjuk. Mikor megkelt, kis cipókat formálunk belőle. Zsíros kézzel kissé ellapítjuk, pici zsírral megkenjük, majd zsírozott tepsiben kisütjük. Tölthetjük is lekvárral vagy túróval.

Kép: receptkalauz.hu

Vízen kullogó (Vízen kőtt tészta)

Elkészítés: 6 tojást fél liter tejjel, benne oldott élesztővel, 4 darab kockacukorral, csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, jól elkavarunk. Azután fehér vászondarabba kötve egy veder hideg vízbe tesszük. Egy madzaggal az edény füléhez kötjük, hogy a batyu a vízbe lógjon. Amikor a tészta megkelt, akkor feljön a víz tetejére és megfordul. Ezután, olyan deszkán, amit kristálycukorral meghintünk, elnyújtjuk, hosszúkás darabokra vagdaljuk. Ezeket patkó alakúra formálva zsírozott tepsibe rakunk és kisütjük.

forrás:http://4024.hu/2015/08/08/101-hagyomanyos-hajdusagi-etel-amit-muszaj-megkostolnod/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.