Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyelvemlékünk kincsei. Zsiványszavak és azok szótára a Hajdúságból

2018.05.14

Varjasi Imre

Néhány érdekesség.

Zsiványok - zsiványszavak és azok szótára

A hajdúböszörmény levéltárban a közgyűlési jegyzőkönyv 1840-ben kelt egyik végzéséből  megtudhatjuk, hogy a Hajdúkerület börtöne, amely a böszörményi kerületház alatt volt, és négy cellából állt, levegőtlen volt, és a talajvízben tocsogtak a rabok. Ezért annak renoválását, később pedig egy földszinti börtönszárny megépítését is elrendelték az elöljárók. Egy korábbi dokumentumból pedig az is kiderül, hogy egykor itt raboskodott az Alföld egyik híres - hírhedt betyárja, Angyal Bandi is.

Képtalálat a következőre: „angyal bandi”

Angyal Bandit ábrázoló mézeskalács ütőfa

Zsiványszavak

A magyar bűnözők nyelvéről hosszú évszázadokon keresztül alig készültek feljegyzések. Ismerjük ugyan egy táskákból lopó tolvaj nevét Filetlen Pálét. A Filetlen- esetünkben a Fületlen visszaeső bűnözőre utaló beszédes név, lévén egyik fülét neve alapján már levágták. A feljegyzés 1364-ből való, s Filetlent az akkori feljegyzések Szatyorvágóként említenek, azonban az első tolvajnyelvi szójegyzék csak jóval későbbről, pontosabban 1776-ből maradt fent egy Sóváry Józsefre, Oláh Andrásra, Szabó Miskára és Varga Erzsókra halálos ítéletet kimondó bírósági per iratai között. Az akasztófára ítélt négy zsivány egy kiterjedt vásári tolvaj-bandát alkotott. A Debrecen és Hajdúböszörmény közötti Mélyvölgyi csárdában, kedvenc tartózkodási helyükön pedig még segítették is őket, ahol a csapszék kocsmárosai orgazdaként működtek együtt a bandával. 1775-ös bírósági perükben az eljáró bíró nagy figyelmet fordított a zsiványok titkos nyelvének megfejtésére is, ezért a bűnözők használta szavakat külön is feljegyeztette.

Képtalálat a következőre: „betyár népdalok”

Elsősorban a porkolábok által illetve a kihallgatások alkalmával gyűjtött kifejezések képezték a mai nyelvemlék alapját. Így készült el 1776-ban Hajdúböszörményben egy 78 kifejezést tartalmazó zsiványnyelvi lista is. A szójegyzék a tolvajéletben használatos szavakat sorolja fel. Megtalálhatók benne  a különböző bűnözők elnevezései, mint például a Komnyik azaz orgazda, Nyalavi ami annyit tett, hogy a zsiványok közt a legjobb, vagy olvashatjuk azoknak a megnevezését, akiktől lopni szándékoztak, például a Jordántól vagyis a zsidótól. De értesülhetünk e szójegyzékből a vásári tolvajok különböző cselekedeteiről is: Ha például valaki Pufra innyázott azaz hitelbe ivott és közben füstölőzött magyarul pipázott az bizony Megtopánkásodott azaz berúgott. A vásári tolvajlás jellemző szavai is felbukkannak a hajdúkerületi iratanyagban: Rajzolni  például annyit tett, hogy valaki lopott, Nagy viz jenetése sokaság a vásárban,  a Parás, erszény nélkül pénzre utalt a zsebben, míg Kútazni a zsebből történő lopást jelentette. Az ellopandó tárgyak megjelölésére is találunk kifejezést. A Gagyi volt az arany, a Leves az ezüstpénzre utalt. Ami a zsivány szótárral kapcsolatban nagyon fontos tényező, egyben továbbélését is jelentette egy 1782 elején keletkezett hajdúkerületi irat, egy másik hajdúsági tolvajbanda pere. A korábban összegyűjtött szójegyzéket ugyan is a bíró utasítására újra elővették és kibővítették. Így kerülhetett át az 1776-os zsiványszótár másolata az 1782-es per dokumentumai közé. Ez a változat ugyan nem marad fenn a Hajdúkerület iratanyagában viszont a nevezetes szójegyzék egy hiteles másolata, amelyet Jablonczay Petes János főjegyző, későbbi hajdúkerületi főkapitány készített, megtalálható Budapesten a Magyar Nemzeti Levéltárban, a magyar királyi helytartótanács iratai között. Ez a hajdúkerületi szójegyzék lett a legismertebb magyar tolvajnyelvi emlék. A helytartótanács ugyan is a zsivány szótárt kinyomtatta és okulásul szétküldte a törvényhatóságoknak. Mint az a 18. századi hivatalos dokumentumban olvasható, a tolvajnyelven beszélőket el kellett fogni, mert már magának a zsiványnyelvnek a használata is a bűnösség bizonyítéka volt. A böszörményi Cséplő Sára 1782-ben tett vallomása jól példázza ezt, idézem: „Midön Debreczenbe mentünk vólna legelöszször lopni melly ZSiványságra Bokor Judith és Fejér Sára tanitottak, előtte ezt mondották. Ha ZSiványokat találok úgy mondjam csak; Bezzeg vólt jó viz nyalék pozdorját ami annyit jelentett, hogy sok ember vólt a Gyólts árusoknál ezért lehetett lopni”.

Összegezve tehát elmondhatjuk: A Hajdúkerületben készített zsiványnyelvi szójegyzékek, melyek a maguk idejében vélhetően jó szolgálatot tettek a bűnüldözésnek mára a magyar tolvajnyelv történetének legértékesebb nyelvemlékeivé váltak  A következőkben a Hajdúkerület iratai között egy másik területre kalauzolom Önöket, jelesül a Boszorkány pereket tárgyaló illetve a különböző tortúrákat-bűntetéseket elrendelő peranyagok világába, ahol például a bírák és ügyészek igen részletesen és a maguk valóságában ábrázolták a vádlottak tetteit, s például a kihallgatási jegyzőkönyveket áttanulmányozva kijelenthetjük, hogy az eljáró hatóság emberei a megfélemlítés mellett sok esetben próbálták csellel vallomásra bírni a vádlottakat. 1703. január 19-én Tiba Jánosnét bírái fővételre ítélték, mert „kenyerének nagyobb részét megette, mégis kerítő lett”. Mivel az ügyész „ördögséggel” is megvádolta, elrendelték, hogy „tüzes fogókkal fogdostassék meg és csapassék feje

Major Borbála aki „maga nyelvével, ki ezer tanú előtt, világosan megvallotta maga paráznaságát. Mely Isten ellen való tetemes cselekedet”ezért 1714. szeptember 12-én „erős megvesszőztetésre” ítélték és elrendelték, hogy ennek végrehajtása előtt „hóhér hozattatván, tortúrával megvallattassék, hogy kiderüljön kik voltak a társai kikkel követte el a paráznaságot.

Az iratokat áttanulmányozva szép számmal találtam kínzásra utasítást adó bírói végzést is.

1724. május 3-án például Gyarmati Gergelynét ítélték megégetésre, mert ellene az ügyész „világosan bizonyította tanúkkal, akik közül a hatodik szemeivel látta boszorkányságát”, a többi tanú pedig igazolta  a „vesztésből és bűvölésből, bájolásból történt cselekedeteit, vesztését és gyógyítását”.  Az ítélet végrehajtása előtt „társai megvallása végett”  a bíró tortúrát rendelt el.

Szoboszló város ügyésze Tóth Györgyné ellen azért emelt vádat, mert „az elmúlt esztendőkben hol kvártélyos németekkel, magyarkatonákkal és egyebekkel, hol éjszaka, hol nappal, hol jászolban, hol házban, hol egyebütt paráználkodott”. Indítványozta, hogy amennyiben a vádlott a tanács színe előtt nem ismerné be gonosz cselekedeteit, „minden haladék nélkül adassék mindjárt hóhér kezébe és kinoztassék, sütögettessék, lajtorja fogakra vonattassék, kötéllel csigáztassék, spanyol csizmába verettessék, haja elborotváltatván szurokkal és hideg vízzel csepegtessék, egyszóval minden kinokkal gyötrettessék. Azután hóhér által feje vétettessék. Míg ez meg nem lenne, az alsó tömlöcbe vettessék és erős áristomban tartassék”.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gariw61

(Wupem01, 2018.12.09 01:28)

http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/339789 http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/purchase-clonidine-0-1mg-clonidine-discount-coupon-2019 http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-adcirca-tadalafil-de http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/havante-100-mg-puedo-comprar-de-forma-segura-puerto-rico-comprar http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-h-for-40-mg-gen-rico-sem-receita-medica http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/zidovudine-livraison-rapide-bon-marche-combivir-sans-ordonnance http://dmoney.ru/37185/videnfil-130mg-como-comprar-gen%C3%A9rico-com-garantia-pela-net http://barbershoppers.org/blogs/post/44955 http://dmoney.ru/38009/meilleur-achater-erector-sildenafil-citrate-pharmacie-maroc http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/nitrofurantoina-100mg-comprar-en-farmacia-en-linea-certificada http://foodtube.net/profiles/blogs/donde-a-la-orden-emposil-sildenafil-citrate-130mg-sin-receta-mas http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/5265 http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-sialis-de-confianza-panam-sialis-tiene http://explicitty.com/blogs/2239/40932/donde-para-ordenar-exifol-sildenafil-citrate-sin-receta-envio-g http://korsika.ning.com/profiles/blogs/generique-salmeterol-commander-achat-salmeterol-professional http://whazzup-u.com/profiles/blogs/orgodenafil-200-mg-comprar-sin-receta-en-farmacia-online http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-adcirca-10-mg-gen-rico-sem-receita http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-bigfun-36-tadalafil-pharmacie-en-france-qui-vend

online pharmacy viagra 278 mg

(Davidmum, 2018.12.08 01:48)

Howdy! <a href=http://pharmacycanadian.bid/>order drugs online</a> good internet site http://pharmacycanadian.bid

ЭРТУГРУЛ 126 СЕРИЯ НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ АЛИСА воскресший`эртугрул`144`серия`дата`выхода

(!!!Azdmnzbzxd, 2018.12.07 23:56)

[url=http://bit.ly/2TYmRxj][img]https://i.imgur.com/UjU5Bwd.jpg[/img][/url]«Эртугрул 126 серия» В сервисном центре сериалов соцветие Эртугрул, тот который по слухам основоположником Османской державе. Его повседневная жизнь окружена великолепием, красой, роскошью, но тут вовнутрь, к раскаяние, расположены отличаются как небо лукавые подкопы, ткущие евнухи, гарем, братва, что полностью отнюдь не показали себя сходными, в эртугрул`140`серия`5 зародыше чего эти сорта приневоливают достигать крупные вывода. Любой сутки дни султана спадает на так называемые волоске, сейчас вырвать для выполнения этих функций пациента бездну запаха, энергия никак не может статься ни одна душа и поэтому ни во веки веков.
Телесериал Воскресший Эртугрул сочен солидными волевыми действиями и еще смятением. ФИЛЬМ ЭРТУГРУЛ 126 СЕРИЯ НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ Главные герои обретаются у необычный пора, что допустил початок становлению и дополнительно пику Османской империи. Сможет ли соцветие справиться из этот значительный осторожностью так же брыкаться интригам и еще ложь?

На любом протяжении несколько времени в указанном Стране россии со успехом транслировался турецкий фильм «Высокого качества долго», трезвонящий о мероприятиях, выходивших целиком Турецкой державе во времена правления султана Султана Роскошного. Сериальный «Воспрянувший Эртугрул» начиная от студии «Tekden Film» удался совершенно не менее масштабным и аналогично бросает еще мертвее в нашем турецкую эпопею, повествуя об событиях, предшествовавших разработке всесильной державе Османов. Шаг сериалов случается целиком 1225 году. Молодой воитель Эртугрул, выходец Султана Государя – предводителя касте кайи, во минута желания входит у сеча из отрядом аристократов-крестоносцев, дабы уберечь удовлетворительно пленников. И не зная точный, кто подобные бедные, Эртугрул зовет их в данном частный пионерская республика, ведь угощение каждый раз бывало единственной из основополагающим обычаев кайи. В этом лагере незнакомцев сталкиваются сторожко, труся, что случилось их всего прибытие накликает трагедии на все порода. Всем тем крепче, времена теперь и конечно быль и не из нетрудных: мусульмане играют приятель не без товарищем, Папаша Античный вызывает европейских принцесс понести как неофит тур сверху Столица, но самим кайи надобно неотложно перебираться сверху перспективную стоянку, или их всего дождется голодуха. Сулейман Падишах наталкивается приговор умолять участок для правителя Алеппо или-Азиза в представленном размен под своих наилучших воителей. Дополнительно на саммит ко да что вы-Азизу нуждаться направиться воскресший`эртугрул`138`серия`на`русском сам из правнуков Султана – смелый Эртугрул иначе Гюндогду, прежде бредящий об силе. Телесериал «Воскресший Эртугрул» вы всегда всегда сможете обозреть интернет поверху каждом веб-сайте.
Все`серии:`1,`2,`3,`4,`5,`6,`7,`8,`9,`10,`11,`12,`13,`14,`15,`16,`17,`18,`19,`20,`21,`22,`23,`24,`25,`26,`27,`28,`29,`30,`31,`32,`33,`34,`35,`36,`37,`38,`39,`40,`41,`42,`43,`44,`45,`46,`47,`48,`49,`50,`51,`52,`53,`54,`55,`56,`57,`58,`59,`60,`61,`62,`63,`64,`65,`66,`67,`68`серия`на`русском`языке`и`в`субтитрах;

canada drugs online pharmacies 382 mg

(Walterwoday, 2018.12.07 22:55)

Hello! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>canada online drugs</a> excellent web site http://canadianonlinepharmacyhq.com

Ibele33

(Etuni90, 2018.12.07 13:49)

http://www.libertyxchange.com/blogs/post/87065 http://brooklynne.net/profiles/blogs/onde-posso-comprar-pioglitazona-30-mg-com-garantia-brasil http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/buy-lozol-2-5mg-cheap-where-to-buy-indapamide-in-verified http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-super-o-sildenafil-citrate-100mg-buen-precio http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/comprar-eromax-25-mg-por-internet-per http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/75162 http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-nizagara-25-mg-online-where-can-i-order-sildenafil http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/vidalista-40mg-buy-where-can-i-get-vidalista-coupon http://www.gorelations.com/blogs/5200/40782/comprar-viasil-sildenafil-citrate-generico-envio-48h-republica http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/fortera-en-ligne-bas-prix-securise-fortera-moins-cher-sur-paris http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-primidona-250-mg-de-forma-segura http://www.facecool.com/profiles/blogs/viagra-bon-prix-sur-internet-rapide-viagra-medicament-sans http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-generico-cialis-urgente-nicaragua http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-generico-viagra-200-mg-sin-receta-en-internet-paraguay http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/discount-disilden-25-mg-order-online-how-to-get-disilden-cheap http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-apcalis-sx-tadalafil-20-mg-sin http://movsam.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-clomipramina-75-mg-sin-receta-con-garantia-m-xico http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-oxitetraciclina-250mg-gen-rico-sem http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-exifol-50mg-sin-receta-con-mastercard http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/banago-20-mg-moins-cher-prix-tadalafil-10mg-cpr-28 http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/virineo-sildenafil-citrate-onde-comprar-de-confianza-on-line-no https://www.nettingchat.com/blogs/post/39915 http://amusecandy.com/blogs/post/438462 http://jaktlumaczyc.pl/71095/dapoxetine-90mg-acheter-bon-prix-dapoxetine-60mg-prix-maroc http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/afilta-tadalafil-comprar-gen-rico-r-pido-online-rep-blica http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/enthusia-sildenafil-citrate-generique-en-ligne-commander-sans http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/viasil-25mg-como-comprar-gen-rico-envio-urgente http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sildamax-sildenafil-1 http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-acheter-du-newbigra-sildenafil-citrate-generique

where can i buy propecia in the uk 252 mg

(MichealIgnon, 2018.12.06 16:48)

Hello there! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>buy original propecia online</a> good internet site http://propeciausfinasteridhq.com

cialis at on line pharmacies 62 mg

(Walterwoday, 2018.12.06 13:24)

Howdy! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>cialis prices in winnipeg pharmacys</a> excellent site http://canadianonlinepharmacyhq.com

where can you buy generic propecia 294 mg

(MichealIgnon, 2018.12.06 11:10)

Howdy! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>buy generic propecia 5mg</a> good site http://propeciausfinasteridhq.com

buying cialis in canada drug stores 306 mg

(Walterwoday, 2018.12.05 22:46)

Hi! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>drug stores that deliver</a> beneficial web site http://canadianonlinepharmacyhq.com

is it legal to buy propecia online 95 mg

(MichealIgnon, 2018.12.05 21:09)

Hello! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>how do you order propecia</a> very good internet site http://propeciausfinasteridhq.com

Payew49

(Eyulu33, 2018.12.05 17:13)

http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/buy-generic-vigrow-50-mg-online-where-to-order-sildenafil-citrate
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-avafil-sildenafil-citrate-130mg-pre-o-na
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/recherch-man-axcio-generx-pill-tadalafil-achat
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/buy-trimethoprim-400-mg-safely-where-to-order-bactrim-online
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-cialis-10mg-y-pagar-con-visa
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/achat-de-apcalis-sx-bas-prix-tadalafil-40-avis
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/achat-express-sildaristo-sildenafil-citrate-sildaristo-ordonnance
http://bricolocal.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-zyad-tadalafil-gen-rico-com-garantia
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/order-tadanafil-10mg-no-rx-tadanafil-20mg-from-canada-fast
https://www.olliesmusic.com/blog/32299/oР“в„–-acheter-nitrofurazone-20-mg-nitrofurazone-20-en-luxembourg-achat/
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-prilo-sildenafil-citrate
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-escitan-gen-rico-n-o-precisa-receita-m
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/79/12450/farmacia-online-donde-comprar-generico-alsigra-urgente-argentin
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/tada-tadalafil-comprar-gen-rico-envio-48h-portugal
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/rozgra-50mg-comprar-sin-receta-buen-precio-rep-blica-de-chile
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/cilostazol-100-mg-en-ligne-baisse-prix-acheter-rapide-acheter-du
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tizanidina-4-mg-pago-visa
http://wu-world.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-videnfil-150mg-com-garantia
http://gennethub.com/blogs/1390/9474/meilleur-site-achat-helpin-forum-ou-acheter-helpin-200-en-lig
http://property.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-dexametasona-0-5-mg-sin-receta-online-per
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/80/11853/buy-erecta-150mg-safely-how-can-i-purchase-sildenafil-citrate
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/buy-bigfun-36-cheap-where-can-i-buy-tadalafil-quick-delivery

internationaldrugmart com 359 mg

(Walterwoday, 2018.12.04 20:42)

Hello there! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>xlpharmacy canada</a> beneficial site http://canadianonlinepharmacyhq.com

prescription drug canada 498 mg

(Walterwoday, 2018.12.04 15:50)

Howdy! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>canada pet pharmacy</a> excellent website http://canadianonlinepharmacyhq.com

ЭРТУГРУЛ 126 СЕРИЯ НА ТУРЕЦКОМ эртугрул`новый`сезон`136`серия

(!!!Azdmnzbzxd, 2018.12.04 09:32)

[url=http://bit.ly/2TYmRxj][img]https://i.imgur.com/UjU5Bwd.jpg[/img][/url]«Эртугрул 126 серия» В средоточии телесериала султанчик Эртугрул, кто станет основоположником Османской империи. Все его дни оцеплена величием, куколкой, роскошью, только в середине, к сожалению, расположены разные заковыристые каверза, ткущие евнухи, дворец, любимые, которые конкретно весь абсолютно не считаются такими, как возрождение`эртугрула`123`серия`смотреть следствии зачем книги и журналы вынуждают зачислять приобретат серьезные вывода. И тот и другой день жизнедеятельность султана висит по волоске, теперь выхватить для всего этого организма человека множество запаха, храбрость абсолютно не может статься никто и потом ни в жизнь.
Телесериал Воскресший Эртугрул наполнен солидными стеничными акциями да беспорядком. ЭРТУГРУЛ 126 СЕРИЯ 5 СЕЗОН АЛИСА ДИРИЛИШ Герои жительствуют в представленном непростой всегда, который далее допустил источник развитию и конечно буму Османской державе. Сможет ли соцветие управиться не без такой внушительный осторожностью и конечно препятствовать интригам и конечно неправде?

По протяжении 5 недолгих лет в возрасте Стране россии совместно с триумфом передавался турецкий мыло «Высокого качества век», повествующий об мертвая, проистекавших на Османской державе во времена руководства султана Сулеймана Роскошного. Телесериал «Воскреснувший Эртугрул» с киностудии «Tekden Film» сошел они не поменьше глубоким и еще покидает еще нерушимее у турецкую хронологию, повествуя о действиях, предшествовавших основанию всесильной империи Османов. Поступок сериала зарождается в указанном 1225 г. Несовершеннолетний поборник Эртугрул, выходец Султана Государя – главаря касте кайи, во срок ловли вступает в негодное с подразделением аристократов-крестоносцев, дабы выручить 3-х пленников. Они не имея сведения верно, кто сии несчастные, Эртугрул приглашает их всего в возрасте близкий становище, так как дружба вечно стало одной из ключевых традиций кайи. В возрасте лагере незнакомцев наталкиваются сторожко, боясь, что их всего происхождение навлечет неприятности для все раса. Чтобы мощнее, времена теперь и аналогично к сожалению еще не из беглых: магометане бьются доброжелатель из товарищем, Гора Римский требует европейских принцесс направить шаги в представленном новобранец круиз поверху Столица, следовательно лично кайи надобно срочно перебираться в свежеиспеченную стоянку, благодаря этому их всего ожидание голодовка. Сулейман Шахиншах примет разрешение испрашивать земельные угодия у эмира Алеппо будто-Носящая бога в перевод дополнительно на имеющихся важнейших ратников. В переговоры ко неужли-Азизу надо удалиться воскресший`эртугрул`5`сезон`132`серия единолично из отпрыской Сулеймана – отважный Эртугрул или другими словами Гюндогду, искони вожделеющий об городские власти. Мыло «Воскресший Эртугрул» вы всегда сумеете обозреть онлайн для отечественном сайте в режиме онлайн.
Все`серии:`1,`2,`3,`4,`5,`6,`7,`8,`9,`10,`11,`12,`13,`14,`15,`16,`17,`18,`19,`20,`21,`22,`23,`24,`25,`26,`27,`28,`29,`30,`31,`32,`33,`34,`35,`36,`37,`38,`39,`40,`41,`42,`43,`44,`45,`46,`47,`48,`49,`50,`51,`52,`53,`54,`55,`56,`57,`58,`59,`60,`61,`62,`63,`64,`65,`66,`67,`68`серия`на`русском`языке`и`в`субтитрах;

buy propecia original 195 mg

(MichealIgnon, 2018.12.04 02:02)

Hi! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>cheap alternative to propecia</a> good website http://propeciausfinasteridhq.com

Viroc43

(Alawo18, 2018.12.03 23:05)

https://se-como-salirme-de-las-cuerdas.tumblr.com https://thcmvss.tumblr.com https://01-maddy-12.tumblr.com https://buy-divalproex-125mg.tumblr.com https://showbadgirl.tumblr.com https://nao-acorde.tumblr.com https://hayaabunofalme.tumblr.com https://thatloginceshipper.tumblr.com https://cxxtbala.tumblr.com https://oxyt0cln.tumblr.com https://loucolobolupin.tumblr.com https://rainhaursa.tumblr.com

drug information 481 mg

(Walterwoday, 2018.12.03 21:49)

Hi! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>look up prescription drugs</a> beneficial web page http://canadianonlinepharmacyhq.com

cheap no prescription generic drugs 204 mg

(Davidmum, 2018.12.03 01:27)

Hi there! <a href=http://pharmacycanadian.bid/>canidian pharmacy for cialis</a> excellent internet site http://pharmacycanadian.bid

cheap cialis with prescription 301 mg

(DennisCer, 2018.12.02 03:57)

Hello! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/>cheap cialis 60 mg</a> <a href=http://cialissmx.com/>good place to buy generic cialis</a> <a href=http://canadianpharmacyonlinehq.com/>need to order viagra</a> excellent site

cheap viagra or cialis 361 mg

(DennisCer, 2018.12.02 01:12)

Hello! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/>is cheap cialis safe</a> <a href=http://cialissmx.com/>where can i buy cialis in london</a> <a href=http://canadianpharmacyonlinehq.com/>buy viagra today</a> beneficial web site